A történelem bolygónyi kereke, és az elé, meg a mögé álló emberek

Tegyük ezt az egészet egy rendszerbe. Úgynevezett az őket megillető helyre. Dúró Dóra darálmányát és queereket. George Floyd fulladását és a fehéreket fasisztának beállító propagandát. A szexuális zaklatás és az ügyetlen udvarlás miatti meetoo-t.

Két végletnek látszanak, és láthatóan egymás ellen lépnek fel, egyre többen, egyre hevesebben. Nem tudnak egymással beszélgetni. Dóra nem képes elmondani, hogy igazából attól fél, hogy egy gonosz transzszexuális ember észrevételnül feldob a Youtube Kidsre a gyereke elé egy agyátprogramozó videót, és onnantól furákat gondol majd a gyereke. Lehetetlen, hülyeség? Egyáltalán nem akkora, mint gondolnánk. Létezhet gonosz transzszexuális ember, miért ne, és létezhet rossz szándék is. Amit Dúró Dóra mondhatna még, hogy jobban megértsük őt is, hogy ő igazából fél. Fél, hogy nem lesz képes okosan elhárítani az ilyen veszélyt, fél, hogy nem tud majd megfelelő válaszokat adni a gyerekének, mert nincs felkészülve. Ezért darál le egy könyvet, ami irodalomnak ugyan gyenge, de teljesen jószándékkal készült.

Azon gyerekeknek, akik titkolják a másság-érzetüket,  nyugtató hallani, hogy ez nem baj. Azoknak, akik ezeket a gyerekeket baszogatják, felismerő, hogy az a fura csávó, akit helybenhagynak mindennap, lehetne mondjuk királyfi is. Miért ne lehetne?

Az van, hogy a történelem megy előre. Nem nagyon foglalkozik az egyes emberek véleményével, csak úgy gurul, mint valami kisbolygó egy nagybolygó felületén, gurulva, görögve. Hangyák tolják, kurva sokan. Egyes hangyák visszahúzzák, mások meg kiállnak jóval a golyó elé, és kiabálnak, hogy már ott kéne lenni.

Akik visszahúzzák, azoknak nincs esélyük. Azt gondolják, régen jobb volt, egész egyszerűen azért, mert amikor régen volt, ők akkor voltak gyerekek. Szebb világot láttak maguk körül. Úgy emlékeznek, nem volt ilyen sok szar, mert nekik nem volt az. Húzzák, ráncigálják vissza a történelmet, de minduntalan elszakad a kötél, és pofáncsapja őket. Nagyon-nagyon idegesek emiatt. Érthető.

Félnek, hogy ha engednek egy könyvet kiadni, akkor holnap ezer könyvet adnak ki, és durvábbakat, és mivel engedték az elsőt, engedniük kell a többit is. Ha nem térdelnek rá egy fekete ember nyakára, akkor a fekete bűnözők új erőre kapnak, és elkezdenek mindenkit legyilkolászni, és mivel senki nem térdelhet a nyakukra, meg nem lőhet rájuk szabadon, átveszik a Föld feletti irányítást. Ha elkezdik sajnálni a "pinájuknál megmarkolt" nőket, holnap őket rúgják ki munkahelyi szexista vicceik miatt. Úgy érzik, hogy ha nem csírájában fojtják el a változást, a jövő bizonytalansága jeges széllel jön, és elsöpör mindent, amit szeretnek. Ez nem egy racionális félelem, de kevés félelem racionális. Nem jó ám nekik.

Akik előre állnak, és kiabálnak vissza, hogy mi ez a tempó, azoknek se jó. Azok, akik például elvárják a társadalomtól, hogy azért, mert ők FURÁK, máshogy nevezzék őket. Ne him, meg her, hanem valami új szót találtak ki maguknak. Vannak melegek, akik kivannak minden betűtől az LMB után. Az az LMB-ig egészen más, mint utána. Őket az LMBTQ+ közösség már ki is veti magából. Ezek, akik kivetik őket, már onnan elölről kiabálnak vissza. Vannak ott elöl még olyanok, akik elnyomó fehérnek tartanak engem, pedig csak itt ülök, és eszem a zsömlét. Nekik meetoo, ha bókolnak nekik, mert az valamiféle szerepbe helyezi őket, aminek nem akarnak megfelelni. Nem vagyok bókcéltábla baszod, mondják. Nem tudják azt mondani, hogy aranyos vagy, de kösz, hagyjál, puszi. Ők nem félnek, ők meg vannak sértve de rohadtul. Ők is képesek kegyetlenségre annak érdekében, hogy egy csakis számukra kedves állapotot hozzanak létre saját maguk körül.

Ők is lehetnek fasiszták. Meg a másikak is. Ebben nem különböznek egymástól. Rá akarják kényszeríteni a többségre a saját akaratukat.

A helyzet az, hogy - mint már mondtam - a történelem megy előre. Egyre elfogadóbbak vagyunk a mássággal szemben, úgy, mint társadalom. Társadalmak. Hol jobban, hol kevésbé, de működik a dolog. Egyre elfogadhatatlanabb a nők lealacsonyítása és a színesbőrűek terrorizálása a bőrszín miatt. Hiába gondoljuk, hogy nem civilizálódunk, de, igen. Nézz vissza kétszáz évet, mik voltak. Törpéket mutogattak, hogy röhögjenek rajtuk, meg állatokat kínoztak, hogy az emberek örüljenek a kínhaláluknak. Budapest, belváros. Nem a harmadik világ. Nézd meg, milyen helyzetben voltak a nők, a színesbőrűek, a mások.

nathan-dumlao-w_xszna2-wu-unsplash.jpg

Az emberiség egyetlen nagy számítógép. A titka az, hogy nem egy, hanem nagyon sok véleményből áll össze, és ezek a vélemények összeütköztetve adják ki azt a baromi nagy kereket, ami gurul. A “szupertudatot” megvalósító mesterséges intelligencia fejlesztésénél alapvető probléma, hogy egyetlen intelligenciára bíznák azt, hogy válasza ki a jövőnket, anélkül, hogy belefutna egy bizarr világ létrehozásába. Például hogy megkérjük, legyünk boldogok, mire ő bevág minket egy tartályba, bead napi 20 milligramm szerotonint, aztán lecsukja a koporsót. A Mátrix című filmben a mesterséges intelligencia gyűlölt minket, ami egy hülyeség. Megcsinálhatta volna ugyanazt merő barátságból is, ez benne a félelmetes.

Az emberiség titka az, hogy sokan, nagyon-nagyon sokan együtt adják ki a konszenzust. Statisztikai alapon. Nehéz perverz jövőt alkotni számukra, mégpedig két dolog miatt, ami bebiztosítja ezt:

  1. A tömegek ereje mindennél nagyobb, bármilyen diktatúrát képesek elnyomni egyszerűen azzal, hogy nem működnek együtt, vagy felveszik a fegyvert
  2. Az emberek, legyenek bármilyen ügyesek mások manipulációjában, legyenek bármilyen hatalmas királyok, végül meghalnak

Ez a kettő az emberiség kordában tartó ereje. A hatalmasságnak gondolt emberek meghalnak, az utódaik pedig ritkán gondolják ugyanazt, mint elődjük. Ritkán ugyanolyan erősek vagy mániákusak. A diktátorok, a rendszer rákos sejtjei, automatikusan kiiktatásra kerülnek, előbb vagy utóbb. Ezért nézek elborzadva azokra a kísérletekre, amik az emberi test örök életének kutatását célozzák. Google Calico, hogy mást ne mondjak. Elő lehessen fizetni az örök életre? Egyrészt ki az ördög akar élni, ha véligéli mindazt, amit egy átlagos földlakó végigélt bármely tetszőlegesen választott 100 év alatt? Másrészt isten ments, hogy a gyerekeim nyakán maradjanak az én generációm őrültjei. Nekem megnyugtató a tudat, hogy ezek velem halnak.

De akkor sem kell azt gondolni, hogy a történelmet hasztalanul előre-hátra ráncigáló emberek haszontalanok. Dehogy. Az ő véleményük is ugyanolyan fontos, mert ugyanúgy hétmilliárdból egyet adnak, tranzisztorokként egy hatalmas processzorban. ami szükséges az emberi számítógép jövőmoduljának futásához. Egymagukban akkor sem érhetnek el sokat, ha hangosak. A legerősebb, leghatalmasabb elnyomókat, a legerősebb, leghatalmasabb szabadságharcosokat is ugyanúgy vitte el a történelem kereke, mint egy aprócska hangyát. A legtöbb, amit tehettek, hogy csináltak egy kis csetepatét, döccent a kerék, aztán ment tovább. Ezer év távlatából, a kerék szempontjából nem volt nagyszabású az akkor hihetetlen nagyszabásúnak gondolt tettük.

Ne féljetek. Egymástól sem, meg attól sem, hogy a kerék másfelé halad majd. Mintha attól félnél, hogy a Föld megáll a forgásában. És rugdoshatod a port, hogy gyorsabb legyen, és belekapaszkodhatsz egy fába, hogy visszatartsd, egyformán hülyének fogsz tűnni.

De te ezzel a hülyeségeddel együtt vagy fontos.

Ádám ma otthon marad

Van, hogy elmegy egy napra a városba, van, hogy otthon marad. Most hosszú ideig otthon. Ide fér minden olyan írása, ami nem fér máshová, de amiket szeretne kiírni magából.

Kövess Facebook-on

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása